Gillar turister

foto: Susanne Wiedenkeller

Klagomålen har varit högljudda om att det är för mycket turister på Balearerna.

Tidningarna har skrivit om att det inte går längre, man har nått en mättnad.

Några har använt väggarna på gamla palats att klottra sitt missnöje på – åk hem turist, inga fler utlänningar.

Regeringen på Balearerna har också hört och sett detta. De har gjort en undersökning för att höra vad majoriteten av invånarna tycker.

På den generella frågan om inställning till turism var svaret från 60% att de var nöjda eller mycket nöjda med turisterna. De tyckte att det positiva övervägde och att turismen bidrog till ett bättre liv.

Missnöjda eller mycket missnöjda var 27%, varav 20% tyckte att deras liv blev sämre på grund av turisterna.  Resterande hade ingen åsikt.

Under högsäsong tappar turisterna lite stöd från lokalbefolkningen, men fortfarande var en majoritet positiva.

På frågan om turismen påverkar befolkningens kulturella identitet, var svaret nej från 63%. Turismen hjälper antingen till att bevara identiteten eller öka den.

8 Responses to “Gillar turister”

 1. Helena L Norrby

  Jätte bra
  Jag förtår inte varför de klagar på turiterna eftersom de ger dem fler arbetstillfällen och deras gamla ruckel blir upprustade.

  Svara
  • Elizabeth Ekman

   Hej, tack för glada tillrop. Ha en trevlig helg/Elizabeth

   Svara
   • Pili

    Gamla ruckel??? Har du verkligen varit har nagon gang???? Som i vilken stad som helst sa finns det omraden med ”billigare och aldre hus” men sasom du beskriver mallorca sa verkar det som om det ar sa overallt.
    Mallorca har levt pa turismen under manga ar men det som klagas pa ar just denna invasion. Arbete har ocksa funnits. Om du inte kanner till det sa kan jag saga att under manga manga ar sa kommer arbetskraft fran fastlandet.
    Visst har det oppnats utlandska foretag har men vet du vad manga gor??? Tar sin egna anstallda fran sitt eget land sa detta hjalper ju inte befolkningen. Priserna gar upp i allt, for manga tar priserna som de har i sitt eget land.
    Sa denna invasion och okning ar absolut icke bra. Det kan halla en tid men sedan ni sjalva vill nog inte komma hit langre pa grund av att Mallorca ar ej langre denna lugna och fina o. Sedan alla fulla turister som smutsar ned overallt, storre kostnader, for mer rengoring och sakerhet med mer poliser behovs. Man far kolla vad som hander med hogre elforbrukning, manga har nu t o m problem med sina dator i turistomraderna for det ar storre forbrukning, nedsmutsning av naturen, vattenforbrukningen. T ex med elektrisiteten, manga ar ej forsiktiga och har AC pa hela dagen och kanske t o m med fonstret oppet.
    Man bor ta lite mer hansyn och inte gora som manga tror att de kan gora VAD DE VILL. Ni vill val ocksa i Sverige att turisterna tar hansyn till landet.
    Sa nasta gang du uttalar dig forsok vara lite mer informerad

    Svara
    • Elizabeth Ekman

     Tack för dina synpunkter. Vi försöker alltid vara välinformerade. /Elizabeth

     Svara
  • Bittan

   Vilka gamla ruckel blir upprustade? Spanska ungdomar kan inte betala turisthyror. Priserna på ön har fördubblats.
   Visst är det en turistö, men det finns en måtta på vad infrastrukturen klarar.

   Svara
   • Elizabeth Ekman

    Hej
    Tack för att du läser vår nyhetsportal. Tar man en promenad i gamla delen av Palma ser man hur många hus har blivit fina igen, eller är på gång att renoveras. Många investerar både engagemang och kapital för att få det fint. Tyvärr blir det knappast ungdomar som har råd att flytta in, ett problem Palma delar med övriga expansiva städer i Europa.

    Svara
 2. Christina bruch

  Jag har i tyska tidningar och även tysk tv hört berättas om hur de bär sig åt på Arenal.
  Jag har upplevt det själv eftersom min första vistelse på Mallorca var på ett hotell dör, detta var 1989 och hela området talade om ”Bier” och ”Bratwurst” och stökiga tyskar.
  Jag kallade dem Neckernann-turister. Samma år upptäckte vi illetas och hotell Bonaza Playa och en helt annan tysk turist! Paguera och cala Ratjada var också dominerat av tyskar. De har ju gjort sig ett namn och tror att alla talar deras språk och att Mallorca är ett av deras bundesländer….
  Visst finns det ordentliga tyskar och andra turister. De lever på turisterna men jag är säker på att de som bär sig åt varken tål värmen eller alkohol .
  Kritiken kommer säkert från vissa områden på ön!

  Svara
  • Elizabeth Ekman

   Tack för dina reflektioner. Mallorca är en skiftande ön, man får tänka efter vad man vill ha och söka det. Allt finns. Tack för att du läser Mallorca Nyheter och ger oss dina synpunkter. Bästa hälsningar/ Elizabeth

   Svara

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS