Gräns för turismen

Balearernas yta utgör bara en procent av hela Spaniens. Men ögruppen tar emot 16 procent av alla utländska turister som vill besöka landet.  Bara Katalonien med Barcelona och Kanarieöarna har fler besökare.

Och Balearerna har blivit ett allt populärare turistmål. Förra året kom 14 miljoner utlänningar hit – en ökning med 50 procent sedan 2010.

Till öar med en fast befolkning på 1,1 miljoner.

Balearernas ekonomi är därför helt dominerad av turistnäringen. Av öarnas samlade inkomster står turismen för 45 procent och nästan var tredje person arbetar i turistnäringen.

Myntets baksida är att alla dessa besökare sliter på miljön, driver upp priserna på bostäder och orsakar trängsel på vägar och gator.

Protesterna från de fastboende under högsäsongen har därför blivit allt högljuddare.

Landstinget på Mallorca (Consell de Mallorca) vill nu sätta en övre gräns för hur många turister som kan vistas här samtidigt. Det vill man göra genom att maximera antalet bäddar som blir tillåtna för uthyrning.

Siffran som anges i aktuell turistplan (Plan de Intervención en Amitos Turisticos de la Isla de Mallorca – PIAT) är 430 000 bäddar. De fördelar sig med 315 000 hotellsängar och 115 000 från privata uthyrare med licens.

Att genomföra turistplanen kan ta ett par år. Och under den tiden har vi val på Balearerna. Så osäkerheten är betydande om planen blir verklighet.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS