Gravad lax

Att grava lax är enkelt. Det enda som krävs är lite planering. På Mallorca finns det härliga stora laxfiléer som är perfekta att grava. Så varför inte passa på att göra en svensk klassiker om suget på typisk svensk mat blir för stort under december?

Laxen har för mig en given plats på julbordet självklart med hovmästarsås och gärna med en sallad med bl a apelsin. Smaksättningen av den gravade laxen kan varieras i oändlighet och jag tycker det blir extra festligt med att färga laxen med rödbeta. På julaftonsmorgon älskar jag att smyga upp och provsmaka årets gravade lax på en tunnbrödmacka, tända ljus och se ljuset ute komma.

Lax på Mallorca är alltid lätt att hitta på affären och ofta till ett bättre pris än i Sverige. Dessutom är de ofta riktiga fenor på rensa fisken åt dig. Passa på och grava en rejälbit.

Rå fisk är sällan någon större risk att äta, men för att känna dig alldeles säker så bör du frysa in den i 3 dygn innan du gravar.

Ingredienser:
Laxfilé den tjockaste delen, ca 1 kg
¾ dl Salt
¾ dl Socker
svartpeppar
en råriven rödbeta
Gör så här:

 1. Blanda socker och salt.
 2. Dela laxen i två lika stora delar. Eller flera om du vill göra olika smaksättningar, se nedan!
 3. Gnid in fisken med salt/socker blandningen och klappa in rödbetan på ”köttsidan”. Dra några varv med pepparkvarnen. På ”köttsidan” kan du även lägga till någon typ av smaksättning (se nedan under tips)
 4. Lägg ihop fisken med ”köttsidorna” mot varandra så skinnet är utåt och lägg in dem i en påse. Pressa med något tungt över.
 5. Lägg i kylen i 3 dygn. Vänd morgon och kväll.

Torka bort kryddorna och laxen är klart att skära upp i så tunna skivor som möjligt, mums!

Tips när du gravar fisk:

 • Färdiggravad lax håller en vecka i kylen.
 • Använd vanligt salt med natriumklorid, så minimerar du risken för bakterietillväxt.
 • Smaksätt med dill och vitpeppar som är de mest traditionella.  Gin, sherry, sichuanpeppar, rosépeppar, kryddpeppar, chili och/eller citrus är också goda varianter på smaksättning.
 • Om du använd dubbelt så mycket socker som salt, får du en något mjukare fisk. Enligt äldre metoder ska det vara lika delar salt och socker vilket ger en lite fastare konsistens. Lika delar ger dessutom längre hållbarhet.
 • Om vikt läggs på laxen pressas mera vätska ur och du får en tätare och fastare lax, en smaksak hur du vill ha det.
 • Du kan även grava en ensam laxsida utan att lägga ”köttsidorna” mot varandra.
 • Vill du göra egen hovmästarsås så hittar du inspiration här!

Blev det för mycket av det goda och du har gravad lax över?
Vilken lycka! Gravad lax kan frysas in. Du kan även få variation med nya rätter. Att grilla portionsstora bitar av gravad lax ger en riktigt fin sälta. Du kan även göra helt nya rätter med andra smaker, som asiatisk laxtartar eller halstrad lax med sojasås!  Här hittar du inspiration för tartar eller halstrad lax!

Recept & foto: Helena Appelqvist 

Du kan hitta mer inspiration kring mat på Helenas blogg: www.helenaheltenkelt.com

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS