Haltande arbetsmarknad

Arbetslösheten i Spanien med sina 18,8 procent är den näst högsta i EU. Bara i Grekland går fler utan arbete – drygt 23 procent. Snittet för unionen är strax över åtta procent. I Tyskland har antalet arbetslösa krupit ner under fyra procent.

Den goda nyheten är att allt fler kommer i arbete i Spanien och ännu ljusare är läget på Balearerna. Första kvartalet i år sjönk arbetslösheten på öarna med 11 procent. Den dåliga nyheten är att många arbeten är helt beroende av säsongsbunden turism och att anställningarna därför är begränsade i tiden.

Regeringens plan för 2017 är att skapa en halv miljon nya jobb och få ner arbetslösheten till under 17 procent.

Gott och väl.

Men samtidigt som 4,3 miljoner saknar ett jobb att gå till, har många spanska företag svårt att rekrytera folk. Särskilt tydlig är bristen på tekniker. De som söker saknar de rätta kvalifikationerna. Och då är företagen knappast hjälpta av att flera hundra lockas att svara på varje annons.

Näringslivet pekar på obalansen mellan vad de efterfrågar och vad utbildningssystemet levererar.

Men privata initiativ för att bredda rekryteringen till företagen saknas inte. I Baskien med sin långa industritradition samarbetar företag och ansvariga i den högre utbildningen. I år är 1300 studenter knutna till ett utbildningsprogram som drivs tillsammans med 800 företag.

Alla i projektet är överens – de flesta studenter kommer att bli anställda.

 

 

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS