Hamnledningen i muthärva

Guardia Civil Mallorca

Foto: Ultima Hora

La Autoridad Portuaria de Baleares (APB) är den statliga myndighet som äger och förvaltar hamnarna på Balearerna.

Förra torsdagen (23/7) blev dramatisk vid APB:s huvudkontor i Palma. Sent på kvällen spärrade beväpnade poliser av byggnaden. Kontoren genomsöktes, dator och dokumentation togs i beslag.

Samtidigt arresterades fem toppchefer i bolaget. Misstänkta för mutbrott och förskingring i samband med upphandlade av byggnadskontrakt för investeringar i hamnarna.

Polisens avdelning för korruptionsärenden har kartlagt de påstått riggade och olagliga hamnaffärerna i över ett år. Under strängaste sekretess för att de inblandande inte skulle dölja spåren.

Ett polisiärt arbete i det fördolda som fungerat trots att massor av vittnen hörts under utredningsarbetet.

Tyvärr är förra veckans händelser inte de första i sitt slag. För tio år sedan väcktes också åtal mot topptjänstemän i APB och deras affärskontakter. Då stod tolv personer inför rätta och tre fick fällande domar så sent som 2019.

Efter nio års förhandlingar i rätten.

Hamnmyndigheten för Balearerna sorterar under Transportministeriet i Madrid. Men det betyder inte att regionregeringen på Balearerna är utan ansvar för bolagets skötsel. I styrelsen för APB sitter representanter för lokalregering, Palma stad, handelskammaren och facket. Inte mindre än 19 personer!

Plus president, vice president och verkställande direktör, just nu fria mot borgen.