Hästdroskorna

foto: Liz Ramquist

Att hyra en hästdroska i närheten av katedralen i Palma är populärt.

Häst och kusk tar dig runt staden i maklig takt så att du hinner både se och fotografera. Du som turist njuter och hästägaren tjänar pengar.

Frågan är hur hästen mår. Den kan bli stående timtals på en starkt lutande gata som C/ Conquistador vid Plaça de la Reina medan solen gassar. Protesterna från djurvänner har varit kraftiga i många år och kravet på ett totalförbud för hästdroskorna har återkommit med jämna mellanrum.

För två år sedan – efter valet – fick Palma stad ett nytt styre. Tuffare krav för hästdroskor var ett av många vallöften.

Ett totalförbud blev inte aktuellt.

Idag finns 28 hästägare med licens för sin verksamhet och varje tillstånd är värt 50 000 euro. Att bryta kontrakten och lösa in licenserna betyder att droskägarna skulle kompenseras med 1,4 miljoner euro. Alldeles för dyrt, tycker ansvarige landstingspolitikern Joan Ferrer.

Istället skärps kraven för droskägarna med syftet att skydda hästen. Den ska i fortsättningen inte behöva dra runt på turister i mer än åtta timmar. Och arbetsdagen startar vid stallet. Inte heller ska hästen behöva stå på en brant gata som C/ Conquistador.

4 Responses to “Hästdroskorna”

 1. Stefan Larsson

  Det borde verkligen bli ett total förbud med dessa hästdroskor, tänk vad hästarna får uthärda och lida bara för att behaga människan. Kör runt med turister i den hettan som blir här, djuren står ju ofta i gassande sol utan skydd många gånger. Nej detta är djurplågeri på högnivå, förnya inte licenserna när de går ut utan inför ett TOTAL FÖRBUD MOT DETTA.

  Svara
  • Elizabeth Ekman

   Tack för dina synpunkter. Konstigt att det finns kunder, tycker jag./ Elizabeth

   Svara
 2. Eskil Eskilsso

  Var finns alla djurvänner ,bedrövligt att se detta djurplågeri ,men det sorgiligaste är att se dessa vuxna med barn sitte i droskkärran och låta hästen spingarunt på asfalten och sen behövakyla musklernapåhästarnas ben

  Svara
 3. Renee

  De står kvar i samma backe och ikväll stod där en så fullkomligt slut i kroppen och dröp av svett. Kusken fick veta av mig att han arbetar med djurplågeri. Det var 31 grader 22.00 på kvällen. Vidriga lilla människa.

  Hur in i helvete kan Palmas styre tillåta ett sådant djurplågeri. 8 timmar i 34 graders hetta på asfalt. Det är vanvettigt.

  Svara

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS