Höga elräkningar

Under de ovanligt kalla dagarna i januari rusade elpriserna för hushållen i höjden.

En topp nåddes 20 januari. Då hade elpriset (den rörliga delen) hos eldistributören Endesa stigit till 0,176 euro per kilowattimme, som betyder en uppgång med nästan 30 procent från årsskiftet. Därefter sjönk priset successivt ner mot 0,10 – 0,12 euro.

Priserna gäller när konsumtionen är som högst under dygnet, alltså mellan 21 och 22 på kvällen. Prispolitiken är enkel: ju mer el kunderna frågar efter, desto högre pris får de betala. Det går att tänka sig en omvänd prissättning.

Inte sedan 2013 har elen varit så dyr.

Elpriserna i Spanien är de högsta i EU efter Storbritannien och Irland. Som jämförelse kan nämnas Danmark med ett elpris som ligger hälften så högt.

Importen av fossila bränslen är stor och de förnybara energislagen står för bara en tredjedel av produktionen. I Sverige är det precis tvärtom – drygt 30 procent är fossila bränslen.

Solenergin i Spanien kan räknas till några få procent i ett land med 2 600 soltimmar per år!

Distributionen av el kontrolleras nästan helt av tre företag – Endesa, Iberdrola och Gas Natural. En typisk oligopolmarknad. Deras samlade vinst 2016 blev 5,6 miljarder euro.

Inom EU har ambitionen under många år att varit att skärpa konkurrensen med målet att sänka elpriset för privatpersoner och företag.

Och då minskar vinsterna för elmarknadens aktörer.

One Response to “Höga elräkningar”

 1. Elisabeth

  Hej,

  Det här är ju fullkomligt vansinnigt i ett land med så många soltimmar och så många med en svag ekonomi. Vilka regler gäller för solceller och varför tillåts tre elbolag ta ut dessa priser? Är det korruption eller okunskap eller vad?

  Mvh
  Elisabeth Köster

  Svara

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS