Höst är filmfestival

Filmfestival Mallorca

Foto: Emily Bett Rickards i Funny Story

Så är det åter dags för filmfestival i Palma.

För sjunde gången går Evolution Mallorca International Film Festival (EMIFF) av stapeln. I år mellan den 25 och 31 oktober.

Filmentusiaster får ta del av ett brett utbud av spelfilmer, dokumentärer, musikvideos, experimentproduktioner och en rad paneldebatter. Det blir hela 102 produktioner från 23 länder.

Unga filmskapare från Balearerna tar plats i en egen avdelning med 24 filmer. Och barnen är inte bortglömda – de kan mysa med nio filmer under de sju festivaldagarna.

De flesta filmerna under festivalen kommer upp på CineCiutat. Filmprat, mat och mingel blir det på Rialto Living och Es Baluard. Och drive-in bio i Port Adriano.

I år uppmärksammas spanjorskan Marisa Paredes och dansken Mads Mikkelsen som båda kommer att hedras med priser för sina insatser på filmduken. En utmärkelse får också den danske manusförfattaren Tobias Lindholm.

Paredes kan du se i Pedro Almodóvars La flor de mi secreto från 1995 och Mikkelsen i Artic av Joe Penna i år. Bägge på CineCiutat.

Filmveckan öppnar med Michael Gallaghers Funny Story med Emily Bett Rickards i huvudrollen.

Initiativtagare till filmfestivalen är tyskfödda Sandra Seeling Lipski, uppväxt på Mallorca och till vardags verksam i Los Angeles.