Hotade uteserveringar

Palmas drygt 1 600 uteserveringar gillas inte av alla.

Boende runt populära Plaça Coll – som ett exempel – protesterar kraftigt mot att uteserveringarna fyller nästan hela torget. Och de klagande får stöd från ansvarige politikern Aurora Jhardi, som nu kommer med lagstiftning.

Mindre ytor och tidigare stängning på kvällen är aviserade. De nya bestämmelserna är tänkta att gälla tidigast från första kvartalet nästa år.

Uteserveringarnas vara eller inte vara har debatterats flitigt det senaste året.

Sommaren 2015 ville Jhardi helt stänga uteserveringarna på Paseo del Born. Men först i februari i år för att inte störa turistsäsongen. Och spä på arbetslösheten. Sedan skulle bokmarknaden och kulturella aktiviteter disponera utrymmet istället.

Kraftiga protester och en folkomröstning satte stopp för planerna.

I våras debatterades en annan populär gågata – Calle Blanquerna med sina många uteserveringar som är öppna året runt. Under den kalla årstiden sitter man i stora tält på gatan och myser. Gatans popularitet ledde till protester från boende, handlare och även barägare på andra, närliggande gator.

Mallorcas Restaurangförbund protesterar mot hårdare regler och säger att nästan en tredjedel av alla uteserveringar hotas av stängning.

Och att jobb försvinner.

Text: John Öjhammar

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS