Hotat observatorium i Costitx

Den lilla orten Costitx med drygt tusen innevånare ligger på en liten höjd, centralt på Mallorca. Namnet Costitx kan spåras till latinska ordet för liten höjd eller kulle.

På kullen byggde redan på 1970-talet entusiaster ett amatörobservatorium, som 1986 tillskrivs äran att ha upptäckt återkomsten av Halley´s komet. Sin nuvarande utformning med 9 teleskop och vetenskapliga studier av rymden tillkom år 1991 på initiativ av dåvarande borgmästaren María Antònia Munar, numera misskrediterad för korruption och avtjänande ett långt fängelsestraff.

Forskarna på observatoriet har upptäckt flera asteroider – en bär namnet Rafael Nadal, efter öns världsberömde tennisspelare! I anslutning till observatoriet ligger sedan 2003 ett planetarium, som fredagar och lördagar visar ett audiovisuellt bildspel om rymden. På kvällarna givetvis med start klockan 19.00. Besök mallorcaplanetarium.com för information.

Observatoriet befinner sig i en svår ekonomisk situation. Den offentliga finansieringen räcker inte och det behövs privata initiativ om verksamheten ska kunna drivas vidare.

text: John Öjhammar

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS