Hotellägare på defensiven

Hotell Mallorca

Sommarsäsongen i år såg en ordentlig inbromsning av turister till Balearerna.

Faktiskt 75 000 färre än 2017. En viktig förklaring är att konkurrerande länder som Grekland, Turkiet, Egypten och Tunisien åter är på banan.

Efter år av stora ekonomiska och politiska problem. Och förödande terroristdåd.

En bidragen orsak till att besöken på öarna planar ut under sommaren är också att det blivit allt dyrare att semestra här. Kanske inte så mycket som att gå ut och äta eller roa sig, som att bo.

Enligt nyligen publicerad statistik steg boendekostnaderna för turisterna med nästan 22 procent från januari till november i år.

För att vara tydlig och rättvis – inte bara hotellen har skruvat upp sina rumspriser. Även privatpersoner har tagit bättre betalt för sina hus och lägenheter.

Förhandsbokningarna av resor till Grekland, Turkiet, Egypten och Tunisien under högsäsongen 2019 pendlar mellan en ökning från 70 till 175 procent!

De är således på god väg att ta igen sin del av turismen runt Medelhavet.

Det är en mycket tydlig varning till turistindustrin på Balearerna. Med den omedelbara reaktionen att flera mindre hotellkedjor kommer att sänka sina priser.

Många hotellägare på Mallorca, Menorca och Ibiza kommer dessutom att teckna fleråriga rumskontrakt med dominerande researrangörer som Thomas Cook och TUI UK.