Hyrbil i Spanien 2

bild: zoolüe.com

Försäkring och deposition

Det här är enligt mig den vanligaste orsaken till irritation och känslan av att ha blivit lurad när man hyr bil i Spanien.

Man förväntar sig att betala det belopp som man har fått när man har bokat men när man kommer dit så frågar uthyraren om försäkring och det kan komma till lika mycket till. Om man inte betalar extra försäkring så kräver uthyraren att man måste deponera mer än €1000.

När du hyr bil i Spanien så ingår i princip alltid (kan finnas något undantag) försäkring vid krock och stöld. Självrisken som ska betalas av dig (hyrestagaren) vid skada är ofta ganska hög, från €400 och upp till €1500. Uthyraren brukar kräva en deposition motsvarande självrisken på ett kreditkort (varken bankkort (direktdebitering) eller kontanter brukar accepteras). Depositionen brukar göras genom en reservation på kreditkortet, det vill säga ingenting debiteras, men summan reserveras och minskar kvarvarande kreditutrymme.

Om en skada inträffar senare så utnyttjar uthyraren depositionen och tar ut den del av självrisken som ska täcka skadan. Du kan betala till uthyraren för självriskeliminering men det kostar ofta €10-15 per dag. Det blir mycket på bara en vecka.

Om du har bokat via en förmedlare har du ofta fått erbjudande om försäkring för självrisken där. Men det tar INTE bort kravet på deposition. Uthyraren har ingen säkerhet i din försäkring.

text: Bengt Sjöberg

Bengt har semesterbostad i Spanien sedan flera år och har lång erfarenhet av att hyra bil. 

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS