Hyrbil i Spanien 4

bild: zoolüe.com

Drivmedel

Drivmedel är också ett område där det kan tas ut extra avgifter. De flesta bolagen erbjuder numera full/full det vill säga bilen lämnas med en full tank och återlämnas med full tank.

Man måste deponera även för detta och här inträffar det att bolagen debiterar på kortet mot att de senare återbetalar.

Det finns även full/tom (full/empty) där man får betala för en tank drivmedel samt en administrativ avgift som ofta är €25-40. Full/full brukar vara det mest ekonomiska. Ibland så erbjuds hyrbilar för så lite som €3 per dag men det kombineras ofta med full/tom.

Skador och självrisk

När du hämtar din hyrbil hos uthyraren så får du skriva under ett kontrakt. Där ska eventuella skador på bilen finnas noterade.

Kontrollera alltid bilens verkliga skick mot skaderapporten. Du ska titta efter repor, bucklor och andra skador. Kontrollera också däck, fälgar och rutor på bilen. Fotografera gärna bilen från alla sidor.

Om du hittar andra skador ska du se till att de blir noterade på kontraktet innan du åker i väg. Det är viktigt att få skador noterade då olika kontrollanter är olika noggranna med vad som skrivs upp på rapporten.

Spanska hyrbilar har väldigt ofta små bucklor och repor. Om de inte är med på kontraktet kan du få betala för dem trots att du inte har orsakat skadorna.

När du lämnar igen bilen så ska uthyraren kontrollera bilen. Det bästa är om du får kvitterat på kontraktet att bilen är återlämnad i korrekt skick. Ofta får du bara en uppmaning att lämna nycklarna i en låda. Det är då svårt att i efterhand protestera mot påförda självrisker.

text: Bengt Sjöberg

Bengt har semesterbostad i Spanien sedan flera år och har lång erfarenhet av att hyra bil. 

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS