Hyrbil i Spanien 5

bild: zoolüe.com

Övrigt

När man hyr bil i Spanien så brukar det vara fria mil. Vissa bolag har begränsningar. Kontrollera innan du bokar så att du inte upptäcker det när du ska lämna tillbaka bilen.

De gånger jag har haft sådana begränsningar så har det ingått 100-150 km per dag vilket i praktiken inte har varit någon begränsning när jag har hyrt i två veckor eller längre.

Spanska försäkringar gäller bara för namngivna förare. Vill du att fler ska kunna köra bilen så får du oftast betala extra. Om bilen körs av någon annan förare (som inte är med på hyresavtalet) så gäller INGEN DEL av försäkringen, det vill säga du kan bli ersättningsskyldig för hela bilens värde.

Är du yngre än 25 år eller äldre än 65 år kan extra avgifter tillkomma. En del bolag hyr inte ut överhuvudtaget till unga eller till äldre förare.

Flera uthyrare har sina kontor en bit ifrån flygplatsen. De erbjuder busstransport till och från flygplatsen vid hämtning och lämning. Tänk på tiden som kan gå åt för att hitta busshållplats och vänta på att bussen kommer. Det är oftast enklare att hyra hos de som har kontor och bilar vid flygplatsen.

Sammanfattning

  • Lär dig skillnaden mellan förmedlare och uthyrare
  • Vill du slippa deposition måste du ta försäkring hos uthyraren, andras försäkringar fungerar inte
  • Billiga självriskförsäkringar finns för flera kreditkort (men då får du lägga deposition)
  • Kontrollera skador på bilen innan du åker från uthyraren. Alla skador ska noteras på kontraktet

text: Bengt Sjöberg

Bengt har semesterbostad i Spanien sedan flera år och har lång erfarenhet av att hyra bil.  

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS