I havet – Påfågelsgirellan

Nästa fisk att få vara i rampljuset är den färgglada och mycket vackra påfågelsgirellan (Thalassoma pavo). Spanska namnet är Pez Fredi eller Pez Verde.

Det vetenskapliga namnet kommer från grekiskans ”thalassa” (hav) och ”soma” (kropp) samt från latinets ”pavo” (påfågel).

Färgerna mellan könen varierar. Hanen har en skarpare grönaktig färg på kroppen och ett rosa/blått huvud. Honan har lite diskretare bruna och gröna färger med tvärgående blå linjer. Under sin livstid går den från att vara hona till att senare bli hane. (På bilden ses 2 hanar och 2 honor.)

Påfågelsgirellan är en livlig fisk som lever nära kusterna där den trivs bland klippor och sten. Honorna kan bli upp till 18cm och hanarna upp till 25cm.

På nätterna simmar den ner till sandbottnen för att hitta en lämplig sovplats. Där lägger sig på sidan och viftar med fenorna tills tillräckligt mycket sand har lagt sig som ett täcke över kroppen.

Eftersom påfågelsgirellan är riktigt färggrann så är de väldigt uppskattade som akvariefiskar. Får de bara ett tillräckligt stort akvarium anpassar de sig lätt till livet i fångenskap.

När man snorklar eller dyker vid de mer klippiga delarna av Mallorcas kuster så träffar man ofta på påfågelsgirellan. Många gånger är det en eller två hanar som omringas av flertalet honor.

Har du inte tidigare tagit en titt under ytan när du njutit av Mallorcas vatten så kan påfågelsgirellan vara värd ett första försök.

Det är en otroligt vacker fisk som man kan titta på länge utan att tröttna!

text & bild: Konstnären Vincent Persson Tejos målar helst det marina djurlivet. Och helst från Mallorca som han besöker så ofta han kan. Sedan något år samarbetar Vincent med Palma Aquarium Foundation. Hans bilder går att köpa i shopen på akvariet.
Du kan läsa mer
 här.