I havet – Skriftabborren

Skriftabborren Mallorca

bild: Vincent Persson Tejos

Den nyfikna och tuffa skriftabborren (Serranus scriba) är en vanlig fiskart kring Mallorcas kuster. Med sina karakteristiska ränder är den lätt att känna igen under ytan.

Skriftabborren (pez serrano på spanska) tillhör familjen havsabborrar och lever oftast i små grupper men ibland kan den även leva ensam.

Där den slå sig ner bildar den ett territorium som abborren sedan vaktar noga från inkräktare.

Skriftabborren kan bli upp till 30 cm lång. Den lever mesta dels av kräftdjur, mindre fiskar och blötdjur.

Om du någon gång snorklat eller dykt i vattnen kring Mallorca har du säkert mött denna nyfikna krabat. Du hittar den intill större stenar och klippor, i grottor eller bland sjögräset posidonia. Ofta ser den granskande på dig och följer dig med blicken när du simmar förbi.

Skriftabborren är hermafrodit (tvåkönad) och lever första delen av sitt liv som hona för att sedan byta kön till hane. Den är i nuläget levnadskraftig men på grund av föroreningar och mängden plast i deras miljö finns tyvärr ett ökande hot mot den.

text & bild: Konstnären Vincent Persson Tejos målar helst det marina djurlivet. Och helst från Mallorca som han besöker så ofta han kan. Sedan något år samarbetar Vincent med Palma Aquarium Foundation. Nu finns hans bilder att köpa i shoppen på akvariet.
Du kan läsa mer här.