Inställda flyg

Under senaste veckan har 190 flyg ställts in på flygplatsen Son Sant Joan i Palma. Det beror i huvudsak på att franska trafikledare punktstrejkar.

Strejken har pågått till och från sedan början av maj. Franskt luftrum är därför inte säkert, vilket drabbar Mallorcas flygplats.

De kommande två veckorna väntas bli värre. Då planerar flygledare i Frankrike (Marseille) och i Italien ytterligare strejker. Dessutom är flygledarna i Barcelona missnöjda och hotar med strejk.

Palmas flygplats har omkring 500 flyg i veckan från Tyskland, Schweiz, Skandinavien och Österrike som inte kan ta sig fram på ett säkert sätt.

Flygtrafiken över Europa har ökat under en längre tid, bara i maj ökade trafiken med 3% jämfört med förra året. Personalen är missnöjd med sin arbetssituation, bemanningen har inte ökat och skiften är längre än vanligt.

Flygledarna i Frankrike står för 70% av strejkerna de senaste tio åren.

Flygbolagen i Europa anser att franska staten inte har gjort tillräckligt för att komma till rätta med problemen. Bolagen har vänt sig till EU för att få en ändring. Men EU anser att man inte kan göra något åt strejkrätten.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS