Ister – bättre än du tror

Är du vegan?

I så fall kan du sluta läsa nu för den här artikeln handlar om det fläskigaste och mest animaliska man kan tänka sig – ister.

Det traditionella köket på Balearerna har sina rötter i fisket och jordbruket. Öarna har inte haft kossor, vilket fått till följd att maten består av mycket får, get och gris. Det är heller inte mycket mjölk eller smör i de mallorkinska rätterna.

Istället hittar vi ister i många rätter och bakverk, bland annat i vår älskade ensaimada och sobrasada.

Fett onyttigt fett – nej faktiskt inte

Man skulle kunna tro att ister bara är onyttigt och leder till igensatta artärer och omedelbar hjärtinfarkt.

Men nej – faktum är att om grisen har haft ett bra liv och mumsat i sig mycket gräs så har istret en ganska hög omega-3-halt och bara 40 procent är det dåliga omättade fettet.

Dessutom är kolesterolet av den goda sorten och balanserar upp det dåliga kolesterolet. Så för att vara fett är det alltså fett nyttigt.

Motverkar depressioner

Näst efter torskleverolja är ister det mest D-vitaminrika du kan äta.

Som vi vet motverkar D-vitamin depressioner och gör att du klarar den mörka årstiden bättre. Istret innehåller dessutom B- och C-vitamin och är rikt på både fosfor och järn.

Och om man jämför med laktosbaserat fett, ja smör alltså, så är istret bättre för diabetiker eftersom det är helt fritt från socker. Använd det gärna istället för smör när du steker.

Helena Englund Hjalmarsson är skribent och språkkonsult. Hon bor på Mallorca och jobbar på Bjurfors Mallorca. Tidigare har hon skrivit böcker och artiklar om mat, t.ex. Meganyttig trio och Från paella till Gilda – pintxons historia.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS