Januari

När vi frågade Mallorcabor vilken månad de tyckte bäst om fick vi den här motiveringen av Margareta Tengroth, som vi gärna delar med oss.

I mitt liv finns det bara två månader på året som jag inte rankar som favoriter, juli och augusti.

Övriga tio månader har så mycket att erbjuda så det är svårt att skilja ut en specifik månad även om januari intar en särställning.

I Palma anländer kungarna (Los Reyes) med båt till hamnen och fortsätter sedan i en stor kortege genom staden där de kastar ut mängder med karameller till barn och vuxna. På kvällen är det julklappsutdelning i hemmen även om många har tagit till sig seden att ge julklappar på julafton/ juldagen också.

Den 20 januari firas San Sebastián och folk går man ur huse igen. Kommunerna bygger upp scener för att bjuda på musikupplevelser av olika slag. Grillar sätts ut för medförd eller på plats köpta korvar och kött.

Publiken dricker och äter på torg och gator. Hårdrocken och jazzen dunkar när man rör sig från ett område till ett annat. Grillarna dröjer sig kvar under större delen av månaden när kvartersfesterna avlöser varandra – det blir mycket ljud och grilldofter i denna utdragna folkfest.

Om dessa festligheter sätter sin prägel på januari så är det ändå det som naturen erbjuder som är själva essensen i månaden.

Nu är marken täckt av grönt, saftigt gräs och av stora hav av tusenskönor.  Får, lamm, getter och killingar och en och annan mula betar mellan träden – allt andas återhämtning och ro.

Apelsinträden blommar och doften av ”la flor de Azahar” fyller luften. En del brudar väljer denna blomma till sin brudbukett eller som blomsterslinga i håret vid bröllopet, en arabisk tradition som levt kvar sedan det moriska Spanien.

Vädret varierar men den som levt på Mallorca under en tid känner till begreppet ” el Veranillo de Enero” som betyder ”januaris lilla sommar”, några vindstilla, varma och solflödande dagar som återkommer varje år och som lockar folk till uteliv på stränder och uteserveringar.

Klädseln avslöjar direkt om man är på besök eller fast boende, shorts och T-shirts är sommarklädsel för Mallorcabor.

Man vet att omslagen kan komma fort ”hasta el 40 de Mayo no te quites el sayo” som ordspråket säger, dvs före den 40:de maj kan man inte plocka av sig ytterkläderna.

El Veranillo lyckas också skynda på mandelträdens blomning och därför blir månadens senare del bedövande vacker när flera miljoner träd går i blom.

Det är detta, kontrasterna mellan det sjudande, bullriga gatulivet och det stillsamma, pastorala landskapet, som gör januari till min favoritmånad.

text: Margareta Tengroth

foto: Elizabeth Ekman

5 Responses to “Januari”

 1. Britta Foukakis

  Tack för nyheter om mitt kära Mallorca! Men när får vi läsa om

  Lillemor Huhgg, legendarisk guide

  Peter Widman, högintressant konstnär och mycket sympatisk person

  Svara
 2. Elizabeth Ekman

  Hej, Tack för dina synpunkter.
  Så här tänker vi med nyheterna:
  Vi vill spegla vad som händer på Mallorca ur olika perspektiv – ekonomiskt, kulturellt och politiskt. Utvecklingen i Spanien påverkar Mallorca, därför får du också nyheter från fastlandet.
  Ibland bryter vi det genom att ha något annat med anknytning till Mallorca, som recept eller vilken månad som är bäst.
  Ofta har vi någon gästskribent som skriver dessa inlägg.
  Vi lägger i stort sett alla våra resurser på att skriva nyheter. /Bästa hälsningar Elizabeth
  PS Konstnären Peter Widman, känner jag inte till berätta gäran mer så kanske vi kan skriva om någon vernissage eller liknande.

  Svara
 3. Christina

  Känner inte heller till Peter Widman. Men det finns många andra konsnärer som bor på ön sedan många år tillbaka. Lillemor Hugg tycker jag verkligen att man bör skriva om. Hon har säkert mycket att berätta.

  Svara
 4. Peder Persson

  Lillemor Hugg är en riktig stjärna. Hon var en klippa för oss när vi startade Sunwing Art Center. Hennes nätverk är fantastiskt. Sista gången vi träffades var med Jönsson ligan i katedralen. Vore toppen att läsa om henne och hennes historia i Nyheterna. Är numer i Nice men åker gärna över och gör reportaget. Om någon av våra trevliga läsare träffar Lillemor så hälsa från Anna Maria och Peder.
  PS ; visst är det trevligt att regelbundet få nyheter i telefon och plattan om allas ”vår” ö!

  Svara
  • Elizabeth Ekman

   Hej, Lillemor är verkligen en viktig person och vän på Mallorca sedan många år. Ska hälsa från er. Tack för att ni läser våra nyheter.Ha en trevlig helg/ Elizabeth

   Svara

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS