Jättebeslag av narkotika

Narkotika Mallorca

Foto: Ultima Hora

I en samordnad aktion mellan spanska skattemyndigheten, nationella polisen i Madrid och Palma samt utländsk underrättelsetjänst är en internationell narkotikaliga avslöjad.

Tre stora segelbåtar i lyxklass bordades för några dagar sedan efter ett omfattande spaningsarbete under ledning av en specialdomstol i Palma. Nio män ombord greps under dramatiska former och det polisiära tillslaget gav hela 35 ton narkotika.

Ett av de största som gjorts i Spanien.

De första rapporterna pekar på en väl organiserad verksamhet med en vid internationell förgrening. Ligan beskrivs som en av de mäktigaste i Europa.

De nu häktade kommer från Bulgarien, narkotikan förmodligen från Nordafrika och Mallorca fungerar som mellanstation. Det betyder att sedan båtarna lastats i Marocko seglar de upp till Palma för bunkring och besättningen vilar ut.

Sedan styr båtarna vidare till andra destinationer i distributionsnätet som Kanarieöarna, södra Spanien och hamnar i östra Europa.

Storleken på de pengar som är investerade i den här kriminella aktiviteten är svindlande. Bara segelbåtarna har ett sammanlagt marknadsvärde på fem miljoner euro. Den beslagtagna narkotikan värderas till minst 45 miljoner euro på marknaden.