Jobben kommer

Ingen annan region i Spanien kan visa upp en lika snabb minskning av arbetslösheten som Balearerna.

Knappt 40 000 saknar nu ett jobb att gå till. Det betyder en arbetslöshet strax under 17 procent. För hela Spanien är motsvarande siffra knappt 19 procent.

De fyra senaste åren har ekonomin frisknat till och 2,3 miljoner jobb har skapats.

Och regeringen är fortsatt positiv – 2020 ska arbetslösheten i Spanien ha pressats ner till 11 procent. En i och för sig hög siffra, men långt från de 27 procent som gällde under de värsta krisåren.

Turism och service leder marschen bort från arbetslöshet och utanförskap. Sjuttiofem procent av alla nya jobb i juni återfinns i dessa branscher. Gäller för hela Spanien.

Turismen är självklart central även för Balearernas del och en positiv överraskning är byggindustrin, som ökat med 5000 personer på ett år.

Däremot står detaljhandeln och stampar trots turistinvasionen på öarna.

Så det skrivs rekordmånga anställningskontrakt. Tyvärr är alldeles för få tillsvidarejobb. I juni var över 90 procent av alla nya arbeten i Spanien temporära. En ordning landet fått hård kritik för både av EU och OECD.

One Response to “Jobben kommer”

  1. Helena

    Inom turistnäringen har de anställda varit utan arbete under vintern och då fått A-kassa redan på 80 talet. Men det är ju bra om folk får arbete.
    Mycket bra skrivet

    Svara

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS