Johannesbrödsfrukt

Creative Commons CC0

De ser ut som små svarta korvar eller stora svarta bönor när de ligger på marken.

Det är frukterna från det mytomspunna och evigt grönskande Johannesbrödträdet.

Frukten är mycket näringsrik och användes förr som tillsats i bakverk och grytor. Men under lång tid har den behandlats styvmoderligt och bara används som djurfoder.

På senare tid har frukten dock fått ny trendstatus och hipsterfolket samt ”tillbaka till naturen”-rörelsen har börjat få upp ögonen för frukten.

Här på Mallorca används den av trendmedvetna restauranger och konditorier. Det nya svarta, alltså!

Bra för mage och tarm

Det är bara baljorna man använder till bakning. De har ett sött innerskikt som torkas och rivs ner till pulver. Smaken påminner lite om choklad men bakverken får färre kalorier än om man hade använt kakao. Nyttigt, kan man säga!

Baljorna innehåller också rikligt med kalcium och magnesium, och lär vara bra både mot förstoppning och diarré – hur nu det går till.

Fröna värda sin vikt i guld

Johannesbröd hör till växtfamiljen Ceratonia och fröna har gett sitt namn till ordet karat. De användes nämligen förr för att väga guld. Alla frön lär ha exakt samma vikt.

Helena Englund Hjalmarsson är skribent och språkkonsult. Hon bor på Mallorca och jobbar på Bjurfors Mallorca. Hon har tidigare skrivit böcker och artiklar om mat, t.ex. Meganyttig trio och Från paella till Gilda – pintxons historia.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS