Käbbel med Gibraltar

För ett par veckor sedan började den brittiska kronkolonin Gibraltar bygga ett artificiellt rev för att stoppa spanska fiskare, som man ansåg fiskade för nära kusten.

Gibraltar är ett område på ca 6,8 km2 vid spanska sydkusten och har närmare 30 000 invånare. Området tillhör Storbritannien sedan 300 år och Spanien har länge krävt att få tillbaka det, men britterna vägrar. Enligt grundlagen i Gibraltar ska området vara brittiskt tills invånarna genom en folkomröstning uttrycker en annan vilja. Senast man hade en sådan omröstning var 2002.

Bygget av revet retade spanjorerna som blev så noga med gränskontrollen att köerna blev sju timmar långa. Det slog hårt mot ekonomin eftersom kolonin lever på turism, finansiella tjänster och sjöfart. Spanien hotade dessutom med att införa gränsavgifter på 50 euro per besökare, stänga luftrummet och inleda en granskning av Gibraltarbornas egendomar i Spanien.
Nu har premiärministrarna Cameron och Rajoy talats vid och spanjorerna har lovat att minska gränskontrollen. Man ska nu även börja diskutera tvisten kring fisket.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS