Karantän vid inresa

Covid-19 Spanien

Resande till Spanien från annat land måste sitta i karantän i hemmet/hotellet i två veckor efter ankomsten.

Det är obligatoriskt och börjar gälla 15 maj och under det nationella nödläget (till och med 23 maj).

Hälsominister Salvador Illa säger till tidningen El Pais att det är troligt att karantänen kommer att förlängas. Så att den gäller för alla nya resenärer under hela nedtrappningsperioden (fas 0-3), det vill säga till i slutet av juni.

En liknande karantän har gällt för spanjorer och fastboende som kommit från Italien. Nu ska det gälla nästan alla, oavsett nationalitet, färdsätt och varifrån resenären kommer.

De få undantagna är gränsanställda, chaufförer med långdistansfrakter, flyg- och fartygsbesättningar samt medicinsk personal.

Detta innebär att Spanien lättar något på sina stängda gränser. Resenärerna måste vara spanska medborgare eller skrivna i landet. Det räcker alltså inte med att äga en fastighet.

Under karantänen får resenären bara gå ut för att handla nödvändig mat och medicin samt för att besöka läkare. Ansiktsmask är obligatorisk.

Spanjorerna har lyckats få ner coronasmittan i samhället till en lägre nivå. Och samtidigt börjat anpassa sig till ett nytt normalt liv. Därför vill man inte riskera att få in ny smitta utifrån.