Katalanska ett krav

På Balearerna arbetar 16 000 personer inom sjukvården – administratörer, ambulansförare, städare, läkare och sjuksköterskor.

Alla talar inte katalanska.

Ett regionspråk som kung Jaime I införde sedan han erövrat öarna från morerna 1229. Långt senare kom Franco och förbjöd katalanska. Riksspråket skulle vara kastilianska. Det vi i dagligt tal kallar spanska.

Katalanska talas idag av ungefär 10 miljoner människor. Kastilianskan eller spanskan är världens största språk efter mandarin och talas av närmare 470 miljoner.

Men trots att alla spanjorer under Franco växte upp med kastilianskan så levde katalanskan kvar. I smyg. Med Francos död försvann språkförbudet.

Och nu återinför regionregeringen med president Francina Armengol – via ett dekret – katalanska som ett språkkrav för sjukhuspersonal.

Alla som arbetar inom Balearernas sjukvård måste inom två år vara tvåspråkiga.

Må vara att ribban sätts högt bara för läkare och sjuksköterskor. En statusmarkering som i sig väcker frågor.

Sjukhusansvarig minister Patricia Gomez försvarar kravet på katalanska med att ”ett professionellt uppträdande kräver god förmåga att kommunicera med patienterna”. Kritikerna pekar på att patienterna också förstår kastilianska.

Men ett större frågetecken är att sjukhuspersonal som inte lär sig katalanska stoppas i sina karriärer. Inte en chans till en högre tjänst. Tydligen ska det inte räcka med att vara skicklig i sitt arbete.

Man måste också behärska ett minoritetsspråk.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS