Katalonien röstar i oktober

President Carles Puigdemont har beslutat tillsammans med det lokala katalanska parlamentet, att en folkomröstning ska äga rum första oktober 2017.

Katalanerna ska ta ställning till frågan – Vill du att Katalonien ska bli en självständig republik?

De lokala politikerna anser att de har politisk, ekonomisk och kulturell rätt att själva bestämma om de vill tillhöra Spanien eller inte.

Regeringen i Madrid säger att någon omröstning inte kommer att ske, eftersom det strider mot spansk grundlag. Samma lag ger även regeringen i Madrid rätt att ta över delar av eller hela det regionala styret om de anser att Spaniens sammanhållning kräver det.

I slutet på maj beställde tidningen El Pais en undersökning av opinionsläget i Katalonien. Den visar att 61% av medborgarna är emot en brytning med Spanien och 35% är för.

För knappt tre år sedan hölls en folkomröstning där bara en tredjedel av de röstberättigade deltog. De röstande var till 80% positiva till en egen stat.

Även den omröstningen motarbetades av Madrid och den då ansvarige politiker Artur Mas har dömts för civil olydnad och fått yrkesförbud i två år.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS