Kontroll av all uthyrning

Tjänster som uthyrning av bilar och hotellrum ska anmälas och registreras hos Balearernas turistministerium. Sedan ska verksamheten drivas som det är sagt samt följa lagar och bestämmelser.

Så är inte fallet alla gånger.

Tvärtom är fusket omfattande och ministeriet skärper nu kontrollen. Uthyrare som inte finns i deras register eller bryter mot bestämmelserna riskerar dryga böter – från 4 000 euro till 400 000 euro för de grövsta förseelserna.

Än finns tid för bot och bättring.

Före 19 april i år ska uthyraren ha alla papper i ordning. Om inte, kan särskilt biluthyrare och hotell med all-inclusive förvänta sig besök av departementets inspektörer. Just hotell med all-inclusive är i fokus. De måste precisera vad ”all-inclusive” står för.

Ett annat fokus är hotell som bokar in för många gäster i varje rum. En situation som lätt kan uppstå just i år, när rekordmånga turister väntas till öarna.

Ett viktigt arbetsverktyg för de sexton inspektörerna är internet. De kommer att surfa runt bland hotellens hemsidor och kolla deras erbjudanden till turister. Och jämföra mot vad de skrivit i sin anmälan till departementet. Finns avvikelser knackar inspektören på.

Nästa steg är att ta sig an svart uthyrning av villor och lägenheter. Skärpta regler kommer i år.

Och fler inspektörer måste anställas.

text: John Öjhammar

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS