Korruption stort problem

Sedan 1993 undersöker den oberoende, ideella organisationen Transparency International korruptionen i världens länder. I år är 177 stater granskade. Ett viktigt arbete därför att Transparancy pekar ut ett centralt samhällsproblem.

Årets rapport är tyvärr mycket nedslående för Spaniens del. Landet delar en knappast hedrande topplacering med Moldavien och Kosovo.

Två av tre spanjorer (66%) anser att korruptionen i samhället är det största problemet efter arbetslösheten. I Tyskland tycker två av hundra likadant och i Sverige tio av hundra.

Särskilt kritiska är spanjorerna till sin regering.

Fyra av fem intervjuade svarade att ”regeringen gjorde för lite för att bekämpa korruptionen”. De vände sig också mot att korruptionen ökat under de senaste året. Trots att två partier, Ciudadanos och Podemos, vunnit stora framgångar med aggressiva attacker mot den utbredda korruptionen.

Ciudadanos släppte i höst fram PP till regeringstaburetterna bland annat med kravet att Rajoy skulle ta i med hårdhandskarna mot den utbredda korruptionen. Så nu är det upp till bevis.

Inte minst efter Transparancys senaste rapport.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS