Kortbetalning i Spanien

Att betala med kort eller över internet är populärt i många europeiska länder. I Sverige, Finland och Danmark beräknas 80 procent av alla betalningar ske elektroniskt, i Tyskland och Storbritannien 60 procent. Danmark planerar att helt slopa betalning med kontanter.

Företrädare för de stora kortföretagen som Visa och Mastercard menar att elektronisk betalning sänker kostnaderna för handeln och minskar risken för rån.

Trots att Spanien är den 13:e största ekonomin i världen, är kontanter fortfarande det överlägset vanligaste sättet att betala med. Spanska centralbanken beräknar att 111 miljarder euro togs ut från bankomater förra året. Och 105 miljarder användes för kontantaffärer. Bara 20 procent av alla köp betalades med kort eller över nätet.

En chef för ett kortföretag i Spanien ser den stora svarta ekonomin som en viktig förklaring varför kontanter fortfarande är vanligt. Elektroniska betalningar är ju lätta att spåra. Regeringen har tagit steg för att minska användningen av kontanter – du får högst betala 3000 euro kontant. Sätter du in mer än 10 000 euro på ditt spanska bankkonto måste du kunna förklara var pengarna kommer från.

Allt för att mota den svarta ekonomin.

Text: John Öjhammar

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS