Kreativitet i köket

Alla som lagar mat varje dag vet att det är svårt att hitta på vad man ska göra.

Tidigare serverades ofta bestämda rätter på de olika veckodagarna, samma fiskrätt på onsdagarna, ärtsoppa på torsdagarna och så vidare.

En som aldrig har problem med att förnya sig är den kreativa kocken Saloua Sfar på A ma Maison.

När restaurangen startade för fem år sedan bytte hon lunchmeny varje dag, med flera olika alternativ. Efter ett par år insåg hon att det tog för mycket tid att handla och skriva menyer.

Nu byter hon meny varannan vecka men kan naturligtvis inte låta bli att ha ett par rätter som byts varje dag. De kallas för dagens – förrätt, – soppa, – fisk eller erbjudande.

Så Saloua har kvar utrymme för infall och spontanitet. Ser hon något på marknaden så kan hon slå till. Vi har besökt hennes restaurang många gånger och känner sällan igen rätterna.

Hur gör människan för att hålla uppe kreativiteten?

Saloua känner och leker.

Känner innebär, säger Saloua, vad vill jag laga idag – är det något svalkande eller värmande beroende på väderleken? Ska det vara kryddigt, eller grönt?

Hon besöker marknaden varje dag och handlar från de lokala producenterna. En dag har kanske grönsakshandlaren olika lök – och kålsorter. Då snurrar det i huvudet på Saloua. Så kommer hon på vad hon ska göra med det som bjuds.

På väg från marknaden

På väg från marknaden

Här bland de lokala producenterna märks säsongens variationer tydligt. Hos fiskhandlaren finns kanske några enstaka fiskar för det har varit dåligt väder, ja då anpassar Saloua sig och gör en rätt av det som finns.

Jag leker fortfarande säger Saloua, som liten lekte jag när jag skulle göra läxorna. Jag var läraren som undervisade mina gosedjur. Nu leker jag med råvarorna, och testar på förmiddagen i restaurangen.

Härligt att ha denna förmåga!

 

A ma Maison är en av våra annonsörer. För de företag som annonserar en längre tid erbjuder vi oss att skriva en artikel. 

4 Responses to “Kreativitet i köket”

  • Elizabeth Ekman

   Tack för att du läser Mallorca Nyheter. Och roligt att du tycker som vi om A ma Maison. Ha en trevlig helg/ Elizabeth

   Svara
 1. Lars-Erik Andersson

  Definitive our favorite restaurant in Palma.
  Lars-Erik Andersson

  Svara
  • Elizabeth Ekman

   Visst är hon otrolig på att hitta på nytt! Roligt att du har hittat dit/ Elizabeth

   Svara

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS