Kriget om uteserveringarna

Palma Mallorca

Ett vårtecken i Palma är att det blir bråk om uteserveringarna mellan kommunen och bar- och restaurangägarna.

Så har det varit sedan 2013 då vi började skriva nyheter från Mallorca.

I år är det inte bråk – det är krig!

Palma kommun har förbjudet alla väggar och tak på uteserveringarna. Det har man gjort för att grannföreningarna har klagat i flera år tillsammans med föreningen ARCA (Associació per a la Revitalització dels Centres Antics).

Föreningarna tycker att uteplatserna ockuperar det offentliga rummet och stör grannarna. Kommunen var tveksam länge och gjorde ett tillfälligt stopp på 18 månader för att finna en lösning. Det blev denna drastiska åtgärd.

Framöver gäller parasoll, blomkrukor och informationsskyltar, samt skärmar på högst 1,70 meter. Den som inte följer reglerna kan räkna med böter på 750 till 3 000 euro.

Detta berör 127 av Palmas 1 024 barer med uteserveringar. Och är därmed ingen stor fråga enligt kommunens ansvarige Alberto Jarabo. Han anser att beslutet inte påverkar barernas inkomster eller förändrar kundkretsen. Dessutom säger Jarabo att kunderna får njuta av de vackra fasaderna och himlen.

Barägarna är vansinniga.

De hävdar att gästerna inte har lust att sitta ute i blåst, regn och kyla. Det som taken och väggarna tidigare skyddade emot. Flera har också gasolvärmare som nu inte gör någon nytta.

Barägarna anser att minsta blåst tar tag i parasollen och i värsta fall välter dem. Dessutom ska alla stolar, bord, parasoller och blomlådor vara inne i restaurangen när den är stängd. Många har tidigare förvarat stolar och bord staplade på utsidan. Och parasollen har fått stå kvar på sin plats.

De dagar som hittills gått har varit soliga och blåsiga. De flesta serveringar har varit glest besatta eller tomma, åtminstone i centrala Palma.

Barägarna planerar motåtgärder för att visa sitt missnöje.