Kungens avgång

Beslutet som Kung Juan Carlos meddelade igår att han abdikerar till förmån för sin son Felipe,  var kanske inte så oväntat. Uppskattning och förståelse har kommit från de flesta håll.

Men det innebär  att många frågor ställs och nya beslut ska fattas. Över 100 000 skrev under måndagen på ett upprop via internet för en folkomröstning om monarki eller republik. Idag har det varit demonstrationer runt om i Spanien i samma fråga. En opinionsmätning i början på året visade att 49% stödde nuvarande statsskick.

Kungens avgång får även legala konsekvenser för honom och hans familj. Juan Carlos tappar sin rättsliga immunitet, som då övergår till den nya monarken.

För hans döttrar Elena och Christina gäller att de inte längre är en del av den kungliga familjen och därmed upphör deras officiella plikter. Prinsessan Cristina har inte representerat kungahuset sedan slutet på 2011. Då hennes man är misstänkt för korruption.

Den nya kungliga familjen kommer att består av Felipe, hans fru Letizia och deras två döttrar Leonor och Sofia. Dessutom Felipes pappa och mamma Juan Carlos och Sofia, totalt sex personer.

foto: Idag från La Puerta del Sol i Madrid via República Espanola.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS