Kvinnor och vin

Bodegas Vins Nadal

Att besöka en vingård har blivit naturligt för både turister och boende på Mallorca.

En av de intressanta bodegorna ligger i Consell, mitt på ön.

Det är Bodega Ribas, Mallorcas äldsta vinhus, grundad 1711 och den tredje äldsta i Spanien. Den har drivits av samma familj hela tiden, faktiskt i hela 13 generationer. Det som är mycket unikt i denna mansdominerande bransch är att fyra generationer kvinnliga vinmakare har varit och är verksamma på Bodegas Ribas.

Nu är det Araceli Ribas som tillsammans med sin bror Xavier står för vinmakeriet. De är båda utbildade i Europa som står för tradition. De har även utbildning från ”nya världen” för att få nya idéer.

Det finns flera kvinnor som är vinmakare på Mallorca.

Vi har till exempel Pilar Oliver på Bodegas Miquel Oliver, grundad 1912. Pilar har jobbat mycket med att etablera varumärket internationellt och lansera nya viner.

Barbara Mesquida Mora finns på vinhuset med samma namn. Hon revolutionerade vinindustrin och grundade sin egen bodega för att kunna köra på med biodynamiskt jordbruk.

Dessutom Catalina Ribot på Galmés i Ribot som med sina föräldrar grundade bodegan 14 år sedan.

Och så finns Esperanza Nadal på Vins Nadal som är 4:e generationens vinmakare.

Något som dessa kvinnliga vinmakare har gemensamt är att de är välutbildade och att de har infört betydande förändringar som gett positiva effekter på verksamheterna.

För samtliga kan deras engagemang och passion dock spåras tillbaka till en familjetradition. Det kan fortfarande (2017) vara svårt att göra karriär i vinindustrin utan familjekoppling.

Mig veterligen finns det ingen kvinna som har ledande ställning i branschen på Mallorca utan denna koppling?!

Kan man då prata om kvinnliga viner? Svaret torde bli nej eftersom arbetet med vinerna bygger på deras kunskap, passion och filosofi samt naturligtvis kvaliteten på druvorna, arbetet i vingården, klimat osv och inte vilket kön vinmakaren har.

text & fotot nedan: Thomas Nordlund

Thomas är lärare på Restaurangskola i Vilhelmina, Lappland och Mallorcafantast!

Araceli Ribas ordnar en vinprovning.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS