Lågprisbolag med problem

För tyska Air Berlin har Palma varit en viktig knutpunkt i många år. Från ön har bolaget flugit resenärer vidare till andra städer i Spanien. Nu upphör Palma att fungera som ett nav och skälet är bolagets stora förluster. Ironiskt nog har andra tyska flygbolag bidragit – Germanwings, Lufthansa med flera har valt att flyga direkt från Tyskland till spanska fastlandet. Air Berlin har oftast erbjudit omvägen via Palma och därför tappat kunder.

De tre första kvartalen i år förlorade bolaget nästan 200 miljoner euro, förluster som vuxit sedan 2014. Även tidigare har lönsamheten varit svag. Receptet mot förlusterna är nedskärningar som drabbar Mallorca, men även Menorca och Ibiza. Åtta destinationer till fastlandet försvinner. Och 30 av de 150 lokalanställda riskerar att förlora jobbet. Den definitiva stängningen kommer omkring första april nästa år.

Air Berlins första flygning 1979 gick just till Palma.

Den goda nyheten är att både Air Europa och Vueling planerar att fylla på sina avgångar från Mallorca till fastlandet. Först ut är förbindelserna med Sevilla och Bilbao. En annan god nyhet är att många hotell öppnar ett par månader tidigare. Det gör att Norwegian börjar flyga direkt redan 22 februari från Stockholm.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS