Lägre fart i ekonomin

Handel Mallorca

I januari i år var Balearernas arbetsmarknadsminister Iago Negueruela en nöjd person. Balearernas ekonomi tuffade på i en takt som man inte sett skymten av sedan början av det nya millenniet.

Och ministern var inte sen att påpeka, att medan Spanien inte var tillbaka på 2008 års nivå, så hade öarnas lokala produktion av varor och tjänster ökat med tio procent. Som också betydde att löntagarna fått mer att röra sig med.

Men nu höjer presidenten för CAEB (la Confederación de Asociaciones Empresariales de Baleares) Carmen Planas ett varnande finger. Farten i den regionala ekonomin saktar ner.

Inte så att det produceras mindre varor och tjänster utan för att uppgången går trögare.

Anledningarna är i huvudsak två.

Vi som bor här ökar inte på våra köp av varor och tjänster särskilt mycket. I stället har vi sparat mer. Dessutom minskar värdet av pengarna nu när inflationen börjar stiga.

Visserligen kommer det ännu fler turister, men i en betydligt lugnare takt jämfört med tidigare år.

Och när företagen ser att efterfrågan inte rör sig lika kraftigt uppåt, så drar de ner på sina nysatsningar. Ett tydligt undantag är byggindustrin som fortsätter att bygga nytt och bygga om i hög takt.

2017 var Balearernas produktion av varor och tjänster (BNP) knappt 30 miljarder euro. Trots Carmen Planas oro kommer den siffran att öka med cirka 800 miljoner euro i år. Eller med drygt 700 euro utslaget på var och en av öarnas invånare.