Långlivade spanjorer

Spanjorerna lever länge, i snitt 83,4 år jämfört med hela EU som stannar på 81,0 år. Och som en spegelbild är dödstalet lägre – 829 döda per 100 000 invånare mot övriga Europas 1 002.

Bara japanerna lever längre och för år 2040 är prognosen att Spanien tar förstaplatsen.

Varför då?

Förra året försökte engelska The Times förklara hur det kom sig att spanjorerna lever så länge. Och de gick metodiskt tillväga med källor som den ansedda medicinska tidskriften The Lancet. Plus rapporter från andra forskare.

Dieten är naturligtvis en viktig förklaring. Mycket fisk, färska grönsaker, nötter och olivolja. Och konsumtionen av alkohol har halverats sedan 1980.

En något mer överraskande förklaring är spanjorernas lust att promenera. El paseo. Det gör en majoritet av befolkningen minst fyra dagar i veckan. Och närmare 40 procent går eller cyklar till arbetet.

Den traditionella siestan lämnar också sitt bidrag till ett längre liv plus jobb med regelbundna raster. The Times gör jämförelsen med de svenska fikapauserna.

Och en amerikansk professor levererar sin lilla pusselbit genom att peka på att spanjorerna använder mer positivt laddade ord som kärlek och skratt.

Sist men inte minst – spanjorerna vårdar sociala kontakter utanför hemmet.