Liga misstänkt för smuggling av material för missiltillverkning

Foto: Agencia Efe

La Guardia Civil har under kodnamnet Operación Terracota sprängt en liga med ett Palmaregistrerat företag som enligt polisens uppgifter har planerat att skicka material för missiltillverkning till Iran. 4 personer har gripits i Barcelona, Tarragona och Palma de Mallorca.

Operación Terracota påbörjades förra året när cilvilgardet upptäckte att personer på ett företag inom försvarssektorn i Storbritannien köpt två metallformningsmaskiner. Maskinerna kan bland annat användas för framställning av missilkapslar och är av denna anledning  föremål för övervakning under olika exportkontrollregimer, såsom Nuclear Suppliers Group (NSG). Maskinerna infördes olagligt i Spanien, troligtvis för att dölja slutdestinationen och för att invänta ett lämligt tillfälle för att skicka dessa vidare till Iran. En leverans till Iran skulle bryta mot FN:s sanktioner.

Polisen har förutom maskinerna, som klassas som produkter med dubbla användningsområden, hittat en stor mängd av information om exportverksamhet och försäljning av försvarsmateriel, pengar till ett värde av 10.000 € och olika datalagringsenheter. 

 

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS