Lokalproducerad ketchup

Binissalem som är ett av Mallorcas mest välkända vindistrikt har nu även en annan produkt att vara stolt över, Mallorcas första lokalproducerade ketchup! Ketchup de Forqueta innehåller en blandning av mallorkinska tomatsorter (kvisttomater-ramillete, pärontomater och oxhjärtetomater) och framställs utan färg- eller konserveringsmedel.

Ketchupframställningen började med att tre killar hade bestämde sig för att odla tomater. Frön till 300 plantor sattes ner i jorden. De beräknade att de skulle få ca ett ton tomater, men vid planteringen var det ännu oklart vad de skulle använda dem till. En av killarna, Llorenç, började göra olika tester för att se om det kunde löna sig att framställa sin egen ketchup. Det gjorde det, och i sommar påbörjades försäljningen av den färdiga produkten i liten skala (5000 burkar).

Killarna presenterade projektet till premio ’Aliments Tradicionals de les Illes Balears” och vann ett pris för originalitet och för att ha använt sig av tre olika tomatsorter som finns på öarna. Priset på 600 euro blev en uppmuntring till att fortsätta utveckla sin unika produkt.

För att tillverka mer ketchup måste killarna nu invänta nästa års tomatskörd. ”Det finns fortfarande mallorkinska tomater på marknaden, men de har inte den kvalitet som vi kräver att de ska ha, så för att framställa ketchup måste vi vänta till nästa år”, säger Joan. Under tiden kommer killarna att skapa sitt eget ekologiska odlingsområde i Binissalem, för att inför det kommande året kunna utöka produktionen med ett större antal burkar av ekologisk kvalitetsketchup från Mallorca.

image (7)

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS