Lorenzos jul – maten

Sopa de Nadal Mallorca

Lorenzo Garcia är född på Mallorca och har bott i Stockholm under snart 50 år. Kallas mallorkinsk i Sverige och ”es suec” (el sueco) på Mallorca.

Det var en enorm logistikövning för husmödrar att ordna en traditionell jul på Mallorca.

Jag förstår inte hur min mor kunde ordna och hinna med att skaffa en levande kalkon som skulle slaktas, styckas och lagas. Det där med knytkalas är ingenting som mallorkiner vill befatta sig med. Om de bjuder, då bjuder dem. Ett mer praktiskt sätt att ordna logistiken vid julen är att julafton hos mig, juldagen hos dig, annandag hos dotter och nyårsafton borta.

En vanlig julafton börjar med en aperitif, ja, eftersom det finns allting någon idiot som inte respekterar tiderna och ingen vågar sätta sig innan den siste kommer till middag.

Efter den vanliga aperitifen går man till ett väldukat, fint bord och först bjudes på en soppa. Vanligtvis är en soppa med pasta ”colzet” fylld med köttfärs, olika kryddor, muskot och hårdkokt ägg. Alltså, en soppa med fylld pasta. Mycket jobb för en liten förrätt!

Det fanns alternativsoppor till ”colzets”. En är ”Sopa Dorada” (gyllene soppa) med lök, kött, sobrasada, sherry och hårdkokt ägg. Eller ”Sopa de Reina” (drottningens soppa) med köttbullar och ägg. Det finns också en mandelsoppa som är enkel, med endast mandel och buljong.

Bon Nadal!

Lorenzo