Lorenzos jul – mer traditioner

Escaldums Mallorca

Lorenzo Garcia är född på Mallorca och har bott i Stockholm under snart 50 år. Kallas mallorkinsk i Sverige och ”es suec” (el sueco) på Mallorca.

På 60-talet vid den 21:a december firades vid Las Avenidas i Palma kalkonfesten ”Sa Fira de s’Indiot”.

Då var det vanligt att folk åkte till Las Avenidas för att köpa en levande kalkon eller kastrerade tupp (capun) som skulle lagas till julen. När engelsmän och även svenskar hör ordet ”indiot” ges konstiga associationer typ idioter eller urdumma personer. På spanska kallas kalkon för ”pavo” men på mallorkinska heter den ”indiot”.

Ordet ”indiot” kommer från tuppen från Indien. Det finns ett område norr om Palma som heter Sa Indioteria och namnet kommer från att i det området fanns flera kalkonuppfödare. Kalkonrätter hör till de traditionella mallorkinska julrätterna.

”Villancicos” (julsånger) ses och hörs oftast vid Plaça España, Plaça Mayor. Nu är det en osalig blandning av julsånger på alla möjliga språk. En ”villancico” behöver inte vara en religiös julsång utan det är viktigt att lyssna på texten. Många ”villancicos” har ekivoka texter.

I och med globalisering av julen är Mallorcas barn vinnarna. De kan få julpresenter på julafton och senare, igen vid Reyes Magos. Det finns progressiva krafter på Mallorca om hur julfirande på ön kan utvecklas. Mellandagsrea förekommer nästan inte på Mallorca. Däremot förekommer rea efter Reyes.

Mallorca i ett nötskal när de inför nya jultraditioner på ön.

Bon Nadal!

Lorenzo