Lorenzos jul – traditioner

Julkrubba Mallorca

Lorenzo Garcia är född på Mallorca och har bott i Stockholm under snart 50 år. Kallas mallorkinsk i Sverige och ”es suec” (el sueco) på Mallorca.

Julsäsong på Mallorca börjar den 8:e december och slutar den 7:e januari med de tre vise män (Reyes Magos) när barnen återgår till skolorna.

Det händer mycket under den här månaden. Vissa typiska ”julaktiviteter” på Mallorca är en aning udda för oss i Sverige.

Julen på Mallorca är inte enbart en fråga om mat, dricka och fester. ”El Sorteo de Navidad” eller jullotteriet är mycket populärt bland spanjorer. ”Un decimo” eller en tiondel av en lott kostar 20 € och detn högsta vinsten är 40 miljoner euro. Nästan alla vuxna spanjorer spelar på jullotteriet. Svårt att föreställa sig det i Sverige.

När ”El Gordo” lottas ut visas det direkt på tv, alltid den 22 december. Antalet tv-tittare är fler än vid El Clasico eller fotbollsmatchen mellan Real Madrid och Barcelona.

En annan udda vana dock mer och mer avtagande är att få en extralön till julen – Extra de Navidad. Det bör inte finnas någon koppling mellan jullotteriet och extra lönen vid jul men pengar ska räcka till alla fester, presenter och … familjen.

Under hela jultiden förekommer ”belenes” (julkrubba) lite varstans i Palma. Man kan göra en liten tour för att titta på olika julkrubbor, det ena mer fantastisk än den andra.  De finns i och utanför kyrkor, offentliga byggnader, vid stadshuset och på min barndomstid i privata hem.

Bon Nadal!

Lorenzo