Lucia firar 30 år i Palma

foto: Erika Månsson

Firandet av Lucia 13 december är stort på Mallorca, inte bara för svenskkolonin. Alla mallorkiner vet att i Sverige firar vi Lucia.

I år är det trettio år med svenskt luciatåg på Palmas gator. Barn och vuxna går ut vid 19.30-tiden  för att njuta av luciatåget som går från Plaça Mayor fram till scenen på Plaça Cort.  Svenska skolan på Mallorca har ansvarat sedan starten 1985. Alla barn i klasserna 0 till 9 är med och uppemot 130 elever deltar. De sjunger på svenska, engelska, spanska och katalanska. Varje år tas nya sånger upp, i år är det ”Stjärngossarnas visa”, ”Let it snow” och ”Los Peces en el rio”.

Eleverna har övat på musiklektionerna sedan i början av november. Ansvarig är musikläraren Diana Hernandez, som säger att ”det är en lyx att få vara med om detta”.

Diana berättar vidare:  ”Naturligtvis är det olika vokala förmågor som ska låta vackert tillsammans, och det kan vara svårt att få alla åldrar att vilja sjunga de olika visorna. Sexåriga pojkar låter annorlunda och har helt andra intressen  än killar i 15-års åldern. Dessutom ska mycket organiseras – kläder, ljus, stjärnor osv. men alla lärare är engagerade så det brukar bli bra”.

”När vi väl är på Plaça Cort (klockan 20) brukar allt fungera perfekt och jag tycker mina elever är jätteduktiga” säger Diana som har arbetat med fem luciatåg.

På Plaça Cort finns en liten svensk julmarknad som  kyrkan står för. Här finns glögg, pepparkakor och julpynt till försäljning. Öppet mellan 17 och 21.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS