Luciafirande i Palma

Delar av luciatåget 2014

När vi häromdagen beskrev luciafirandet i Palma, nämnde vi också att 1985 var året det hela startade.

Hur kunde en liten svensk skola få ta de mest centrala delarna av Palma i anspråk för några timmar? Vi har nu försökt att få de inblandade att minnas och berätta vad det var som hände för trettio år sedan.

Svenska skolan på Mallorca har, precis som de flesta andra svenska skolor, ett luciatåg. Olga Lallerstedt, en av de tongivande i svenskkolonin, tyckte att fler skulle få njuta av traditionen. Olga var kreativ och driftig och hade många bra kontakter. Hon såg till att luciatåget från svenska skolan besökte ett spanskt äldreboende i Palma, och spred på så sätt både ljus och glädje under några år.

Nästa steg var att låta eleverna sjunga på Plaça Cort. Då behövdes tillstånd – som Olga fixade tillsammans med sin man Tomeu Bestard. Kommunen var positiv och dukade upp ett litet bord med sötsaker inne i rådhusets entré. De sjungande eleverna samlades, utan att ha lussetåg, och sjöng för publiken samtidigt som bilarna passerade. Publiken tvingades flytta fram och tillbaka och sången stördes.

Så småningom spärrades torget av och eleverna kunde genomföra ett traditionellt luciatåg. Nya tillstånd ordnades för försäljning av glögg och korv. Både lärarna och föräldrarna var mycket engagerade för att det hela skulle fungera.

Idag klockan 20.00 börjar årets luciafirande på Plaça Cort.

Ett varmt tack till Margareta Tengroth och Els-Marie Eriksson för all hjälp.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS