Luften i Palma

Creative Commons CC0

Luftens nedsmutsning uttrycks som mängden kvävedioxid per kubikmeter luft. EU:s gränsvärde är 40 mikrogram per kubikmeter.

Biltrafiken är här den stora miljöboven. Kvävedioxid frigörs vid alla former av förbränning och luftföroreningarna är skadliga för vår hälsa. Direkt som astma, bronkit, lungcancer och hjärt-/kärlsjukdomar. Indirekt via växthuseffekt och försurning.

På Calle Forners i Palma har miljöansvariga satt upp utrustning som mäter luftkvalitén. Nu har man analyserat data från 2016 och resultatet överraskar.

Det visar sig att luften i staden är sämre under vintern jämfört med sommaren. Med miljontals turister och tiotusentals hyrbilar i farten borde det ju förhålla sig tvärtom. Tycker man.

Inte så.

Rusningstrafiken på morgnar och eftermiddagar pressar upp halten av kvävedioxid precis till EU:s gränsvärde 40. En siffra som inte nås under sommarmånaderna med semestrar och ingen lämning och hämtning av barn i skolan.

Så årssnittet blir 37 och Palma klarar miljökravet från EU. Värre är det för Madrid – under rusningstimmarna springer halten av kvävedioxid upp till 180 mikrogram per kubikmeter.

Positivt är också att pengar från turistskatten kommer att satsas på fler laddningsstationer för elbilar.

One Response to “Luften i Palma”

 1. Göran Åsén

  Nja det här med bilarnas utsläpp är förstås viktigt den minskar. Men Palma har samma problem som Stockholm dvs man ignorerar kryssningsfartygens utsläpp.
  Ett kryssningsfartygs som ligger stilla i hamn med motorerna igång för att driva el aricond mm, släpper ut lika mycket utsläpp som om 688 tunga lastbilar skulle stå med motorerna igång på samma plats. De riktigt stora skeppen motsvarar ungefär 2000 lastbilar!
  Debatten om kryssningsfartygen är känslig för tursitnäringen och dess inkomster både i Stockholm & Palma och är därför tyvärr obefintlig
  Det är tacksammare att skylla på bilarna

  Svara

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS