Lysande tider för solpaneler

Solpanel Mallorca

Solpaneler är på väg mot ett ordentligt genombrott på Balearerna. Äntligen skulle man kunna utbrista. För starten har varit trög på Mallorca och de övriga öarna.

Trots 300 soldagar om året.

Förklaringen till omsvängningen är att byråkratin kring solpanelerna förenklades under våren. En förenkling som gäller hela Spanien. Och direkt ville många fler företag och privatpersoner producera sin egen el.

Första halvåret i år fick Balearernas energiministerium därför över tusen ansökningar om att installera solpaneler. Från företag och privatpersoner. Nästan en fördubbling från samma period 2018.

De spanska företag som tillverkar solpaneler talar om ”ett enormt intresse”. Så nu söker de med ljus och lykta efter mer personal för att klara beställningar och installationer.

Inte bara mindre pappersarbete för husägare och företag blåser under intresset. Sedan lång tid befinner sig priset för solceller i ett närmaste fritt fall. Ner med 80 procent de senaste tio åren.

Idag finns på Balearerna 43 parker med solpaneler. Om några få år kommer de att räknas i ett hundratal.

Och Xavier Vergés, som är regionregeringens ansvarige för förnybar energi, talar entusiastiskt om ett Balearerna som äntligen engagerar sig för miljön.