Madridregionen i karantän

Madrid

Madrid är den region som har mest smittspridning i Spanien och i EU.

Premiärminister Pedro Sánchez tryckte länge på för att ordförande i regionen Madrid, Isabel Díaz Ayuso, skulle fatta beslut om lokala restriktioner. Inget hände – så till slut bad han riksdagen om beslutet och fick det.

Lokala restriktioner infördes trots motstånd från Díaz Ayuso som gick till domstol och överklagade. Hon fick på torsdagen rätt. För att riksdagen ska kunna fatta ett beslut över en region behöver nödläge gälla.

Nu var det bråttom – Sánchez ville hindra madridborna att åka ut på fredagen och fira långhelg i andra delar av landet. Och sprida viruset ytterligare.

Han gav Isabel Díaz Ayuso tid fram till klockan 12 på fredagen att fatta beslut om de restriktioner som Sánchez tidigare infört. Det kom inget. Premiärministern kallade till ett extra regeringsmöte som hade en enda fråga att fatta beslut om – regionalt nödläge. Så blev det. Och restriktionerna är på plats i Madrid innan helgen.

Nära fem miljoner människor i ett tiotal kommuner får inte lämna sitt område under de närmsta två veckorna. Undantag gäller för nödvändiga ärenden som att gå till jobbet, skolan eller doktorn. Madridborna kontrolleras av cirka 7 000 extrainsatta poliser.

Mallorca brukar vara en populär plats att besöka när det är en långweekend (nationaldagen 12 okt). Palmas flygplats Son San Joan har rapporterat en nedgång i besökare från Madrid under helgen. Kapaciteten på flyget mellan Palma och Madrid är idag 40% av den normala och kommer troligen att dras ner ytterligare framöver.