Majórica är sålt

foto: Ultima Hora

I höstas berättade företagsledningen på Majórica, den berömda tillverkaren av pärlimitationer, att företaget skulle begäras i konkurs på grund av dålig lönsamhet.

Bolaget har funnits i Manacor sedan tidigt 1900-tal och hade vid konkurstillfället knappt 300 anställda på ön.

Fem bud hade kommit in till konkursförvaltaren med olika lösningar för framtiden och pris. Förvaltaren gick då ut med att den som lämnat det högsta budet skulle få överta företaget.

Köpare blev MajolaPerla SLU som ägs av den franske affärsmannen och investeraren Gregorie-Agustín Bontoux Halley. Han är en del av familjen som startade och äger livsmedelskedjan Carrefour.

MajolaPerlas bud var 9,7 miljoner euro. I budet ingår också en halvering av den ursprungliga personalstyrkan samt trolig förflyttning av tillverkningen till annat land med lägre produktionskostnad.

Då gick en av de andra budgivarna, Orquidea, ut till pressen med sitt bud. Budet var på 7,9 miljoner euro och man lovade behålla cirka hälften av de anställda. Konkursförvaltaren och övriga inblandade sätts under press med detta.

Något nytt besked har inte kommit från konkursförvaltaren hittills.

Turist- och industriministern Iago Negueruela försäkrar att Balearernas regering kommer att göra allt för att företaget ska stanna på ön.

Här kan du läsa mer om Majórica.