Mallorca satsar på bussar

Bussko Mallorca

För busstrafiken mellan Mallorcas städer och byar ansvarar TIB (Transports de les Illes Balears) som ägs av Consell de Mallorca (Landstinget).

Under vinterhalvåret finns 65 linjer att välja bland som sedan utökas med 40 under sommarsäsongen.

Bor du i Palma är det bekvämt att ta sig till Plaza España och den underjordiska bussterminalen som knyter ihop nätet över ön.

Och mitt i coronakrisen fortsätter satsningen att locka fler från bilen till bussen. En bussflotta som dessutom i snabb takt slutar med fossila bränslen som bensin och diesel.

Nu lanserar TIB ett nytt busskort som du enkelt laddar upp med högst 50 euro och minst fem. Du kan komma med kontanter eller ditt bankkort när det är dags för påfyllning. Det finns närmare 200 ställen för att fylla på kortet. När du använder kortet får du dessutom rabatt på resorna. Ju fler resor, desto högre rabatt.

En bred lansering kommer i början av januari nästa år. Fram till dess sker tester på tre destinationer för att säkra att allt fungerar som det är tänkt.

Hela investeringen i nya kortsystemet går loss på 6,4 miljoner euro. Av de här pengarna skjuter EU:s regionala utvecklingsfond till hälften.