Mallorcas mandlar

Mandel Mallorca

Mallorcas mandelträd får mycket uppmärksamhet i januari när träden blommar på bar kvist och åstadkommer ett crescendo av blomsterprakt. Men träden förtjänar minst lika mycket uppmärksamhet så här års när de börjar ge frukt och det är dags att skörda.

Inte bara i gröten

Det är inte bara i julens risgrynsgröt som mandeln kommer till användning. De är goda och knapriga som snacks och fantastisk smaksättare i bakverk och maträtter. Många veganer uppskattar också mandelmjölk som mjölkersättning, glutenkänsliga använder mandelmjöl istället för vanligt mjöl och mandelsmöret blir en ersättare för vanligt smör.

Gör dig frisk och snygg

Men mandeln är inte bara ett gott och praktiskt livsmedel, den är också en källa till en hel massa mineraler (kalcium, järn och zink) och andra nyttigheter. Det finns de som hävdar att några mandlar per dag förebygger halsbränna och dålig andedräkt. Det är också bra för tarmmotoriken och får i gång magen. Och det goda fettet sänker de dåliga kolesterolhalterna, och därmed risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Mandel ska även göra underverk för hud, hår och naglar. Följaktligen används också mandelmjölk som ingrediens i många skönhetsprodukter.

… Om du inte är allergisk

En baksida av mandeln är att det är ganska många som är allergiska. Visserligen är det inte den värsta nöten, men att t.ex. björkpollenallergiker också får ofarliga reaktioner på mandel är vanligt. Så ta det lugnt om du har sådana besvär.

text:  Helena Englund Hjalmarsson är skribent och språkkonsult. Hon bor på Mallorca och jobbar på Bjurfors Mallorca. Tidigare har hon skrivit böcker och artiklar om mat, t.ex. Meganyttig trio och Från paella till Gilda – pintxons historia.

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS