Mallorcas nya helgon

Han föddes i den lilla byn Petra på Mallorca 1713 och döptes till Jose Miguel Serra.

Tack vare det nybyggda klostret San Bernardino blev det en rejäl skolgång. 1731 var han klar att klä sig i den enkla fransiskaner-dräkten. Jose Miguel bytte då namn till Junipero, lovade att leva i fattigdom, celibat och lydnad. Vid universitetet i Palma läste han teologi och filosofi, blev sedan en skicklig och omtyckt lärare och predikant.

Vid 36-års ålder startade han, som missionär, en äventyrlig 99 dagars båtresa från Cadiz till Veracruz i Mexico. Junipero gick över bergen till Mexico City och sedan vidare mot södra Kalifornien. Spanska soldater med vapen och jesuiter hade misslyckats i kontakten med de infödda. Nu bad man Junipero och andra Fransiskanermunkar om hjälp.

Fader Junipero vandrande med ett kors, en bibel och en stor portion sunt förnuft.

Han lärde sig de inföddas språk, och undervisade hur man kan bruka jorden, bygga hus och starta skolor. På så sätt skapades ett förtroende. Naturligtvis fick han mycket motstånd av spanjorerna. Men Junipero fortsätter sina vandraringar till fots tusentals kilometer, och grundar flera missionsstationer i Mexico.

När han når Kalifornien startar han ytterligare nio missionsstationer, som ligger som vita pärlor efter kusten. Vi känner igen namnet på flera – San Diego, Monterrey, San Francisco, och Santa Clara. Fader Junipero avlider i Kalifornien i augusti 1784.

Junipero Serra kommer att helgonförklaras den 23 september i Washington, i samband med Påven Fransiskus besök.

text: Lillemor Huhgg

Lämna ett svar

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS